Woorden van betekenis

Touch - aanraking

Welkom bij de eerste ‘les’ van de cursus ‘Woorden van betekenis’.

In deze korte video stel ik me aan je voor. 

Hieronder vind je een aantal belangrijke Schrijftips. Als je deze schrijftips toepast zul je merken dat je heel gemakkelijk vanuit je Hart (en niet vanuit je hoofd) gaat schrijven! 
De Schrijftips zul je vanaf nu iedere week onder de eerste schrijfopdracht vinden.

Hartelijke groet en veel schrijfplezier,
Marianne

 

Een paar schrijftips vooraf:

  • lees de opdracht en stel (zonodig) de timer in. Dit kan de klok op je mobiel zijn, maar ook een kookwekker voldoet prima.
  • zet je pen op papier en begin te schrijven. Denk niet na over wat je gaat schrijven, laat je verrassen door wat er komt
  • schrijf dóór tot de tijd om is
  • blokkeer je, dan helpt het om het laatste woord net zolang te herhalen op papier tot er weer nieuwe woorden komen (en dat gebeurt echt)
  • maak je geen zorgen over spelling en grammatica en corrigeer je tekst niet
  • wees eerlijk – schrijf alles op wat in je opkomt

Ik raad je aan om wat je hebt geschreven hardop aan jezelf voor te lezen. Zo geef je niet alleen woorden maar ook een ‘stem’ aan wat er in je leeft !

 

 * * * 

Het schrijven kan beginnen !

Ter inspiratie start iedere les met een of twee citaten van David Whyte over het woord van de week. Het is een ‘extraatje’ waar je niets mee hoeft. Je mag ze lezen, erover denken, schrijven of zelfs overslaan …

Je kunt alle opdrachten maken, maar ook één of twee. Heb je in een week niet veel tijd, dan kun je later naar de opdrachten terugkeren.

 

collage aanraken

Aanraking – Touch


“Touch is what we desire, in one form or another….”

“And the world touches us in many ways, some of which are violations of the body or our hopes for safety: through natural diaster, through heartbreak, through illness, through death itself.”

– David Whyte


We verlangen er naar geraakt en aangeraakt te worden, zegt David Whyte.
De vorm waarin kan verschillen: je kunt geraakt worden door de stilte, door het gras onder je voeten, door overvliegende ganzen, door een liedje op de radio, door een glimlach en door een hand op je wang of schouder.

Geraakt worden kan ook pijnlijk zijn. Het leven, de wereld raakt ons op allerlei manieren: regen, onweer, liefdesverdriet, ziekte en dood.

 

 

Schrijfopdracht 1

Door wat of wie word jij in positieve zin geraakt? 

Maak een brainstorm-lijstje van wat er nu in je opkomt. Besteed hier maximaal 5 minuten aan.

Kies één item uit dit lijstje, zet je timer op 10 minuten en beschrijf waarom dit jou raakt.