Woorden van betekenis

Course Dates: Open-ended
Enrollment Dates: Enroll Anytime
Who can Enroll: Anyone
Course Language: Nederlands
Price: € 50,00 € 25,00 ex BTW

About the Course

Welkom bij de schrijfcursus Woorden van Betekenis. 

In deze schrijfreis van een jaar maak je contact met 52 woorden. Wekelijks ontvang je inspirerende schrijfopdrachten waarmee je op zoek gaat naar de betekenis van deze woorden voor jou en jouw leven.  

Woorden als deuren

mooie-deur

In deze cursus zijn de woorden een soort deuren. Elk woord is een ingang naar een verhaal, jouw verhaal. Door te schrijven over wat het woord bij je oproept, waar het je aan doet denken kom je bij herinneringen, ervaringen, gevoelens, dromen en verlangens. Op een eenvoudige, speelse manier leer je jezelf en wat voor jou belangrijk is (nog) beter kennen. En hiervoor hoef je je alleen maar iedere week te laten inspireren door een nieuw Woord en de schrijfopdrachten. 

 • Zo schrijf je een schat aan persoonlijke overpeinzingen, meditaties en verhalen –  over wat jou op dit moment in je leven raakt en bezighoudt
 • Je maakt wekelijks tijd voor jezelf (al is het maar 15 minuten) en komt zo tot rust, reflectie en inzicht
 • Je krijgt zicht op waar je staat ten aanzien van een aantal thema’s in je leven
 • Je doet mooie ontdekkingen en je creativiteit gaat stromen
 • Hierdoor zul je je beter gaan voelen – en dit geldt ook als je je nu al goed voelt –  want schrijven, zo blijkt uit allerlei onderzoeken, is goed voor je en werkt helend

Inspiratiebron voor deze cursus is het boek Consolations van de Britse dichter, filosoof en zoöloog David Whyte. Een boek met essays over de troostende en voedende kracht van 52 ‘dagelijkse’ woorden. Whyte laat o.a. zien dat onze betekenis en interpretatie van woorden van invloed is op de paden die we kiezen in ons leven.

Deze 52 woorden – in Nederlandse vertaling – staan centraal in de cursus !
Het gaat in de cursus om jóuw schrijfproces en jóuw duiding van de woorden. Je hoeft het boek van David Whyte dus niet aan te schaffen, al is het zeker de moeite waard om het boek te lezen en kan ik het je aanraden – als lezen in het Engels geen probleem voor je is.

Het werkt als volgt:

 • Iedere week tref je een aantal schrijfopdrachten aan, soms aangevuld met een afbeelding, video of geluidsopname. 
 • Heb je zin en tijd dan kun je alle opdrachten maken, maar één of twee kan natuurlijk ook. 
 • Je kunt altijd op een later moment in de cursus terugkeren naar een woord of opdracht en er verder mee aan de slag gaan.
 • Praktische Schrijftips helpen je om moeiteloos vanuit je hart (en niet vanuit je hoofd) te schrijven! 
 • Pen & papier of online? Het kan alle twee. Als je, zoals ik, graag met de hand schrijft raad ik je aan een prettig notitieboek of een map aan te schaffen voor deze schrijfreis. Schrijf je liever online? Dan kun je jouw verhalen in het antwoordblok onderaan iedere les intikken. Deze komen dan automatisch in je persoonlijke online werkboek terecht dat je na afloop van de cursus als pdf kunt opslaan en eventueel uitprinten. Doe vooral wat je fijn vindt.
 • Dit is een individuele en geen interactieve cursus. Je schrijft helemaal voor jezelf. Anderen hebben geen toegang tot jouw teksten. Vind je het fijn om je teksten te delen met anderen, dan kun je dat natuurlijk zelf doen.

De kosten van deze investering in jezelf:

Omdat ik het plezier en de positieve werking van het creatieve schrijven graag met zoveel mogelijk mensen wil delen, heb ik voor een lage prijs gekozen.

De cursus kost € 1,00 per week, dus in totaal € 50,00 ex btw  (= € 60,10 incl btw). Je kunt je aanmelden door op de button “REGISTREREN” te klikken, je komt dan in een registratie- en betaalscherm.

AANBIEDING: tot 1 september 2020 bied ik de cursus voor de helft van de prijs aan, dus voor € 25 (= € 30,25 incl btw).

Om te zien of deze manier van schrijven echt wat voor je is, bied ik de eerste twee weken als gratis proefles aan. Je kunt deze lessen in het overzicht hieronder openen.
Heb je zin om met deze schrijfopdrachten aan de slag te gaan, gebruik dan pen en papier – online schrijven kan alleen als je een account hebt.

Een paar ervaringen van deelnemers:

Deze cursus is een prachtig cadeau aan jezelf, ….of aan een ander. Ik word erg blij van de oefeningen, mooie teksten en de me-time die het schrijven brengt. – Gaby

Graag wil ik je laten weten dat ik zoveel steun vind aan de cursus Woorden van Betekenis. Net als  ik het niet meer weet of vast zit met iets, vooral in het schrijven van mijn verhalen, dan doe ik een oefening en dan komt er zoveel uit en wordt er zoveel duidelijk. – Petra

Inmiddels ben ik al 5 maanden met de cursus Woorden van Betekenis bezig. Ik wil je gewoon even laten weten dat het een fijne cursus is. Niet ieder woord heeft evenveel impact, maar soms ben ik al voordat ik weet welk woord er de komende week is, er helemaal op ingetuned, zoals bijvoorbeeld met  hartzeer en kwetsbaarheid. Soms komen er ook eigen woorden boven. En wat zijn de teksten van David Whyte om van te genieten, zo’n diepgang. Dank je wel voor deze mooie cursus. – Cora

Ik ben gekomen aan het einde van deze schrijfreis. Dank je voor het ontwikkelen hiervan. De
gedichten en muziek zijn een mooie toevoeging. Het schrijven heeft me dichter bij mezelf
gebracht en laten kijken naar onderbelichte gevoelens. Terugtrekken, ontkennen, crisis,
vreugde, dankbaarheid, zo veel herkenbare thema’s. Nu ga ik eens teruglezen wat ik
allemaal
geschreven heb. Nogmaals dank en ik hoop dat veel mensen deze reis
willen
ondernemen . – Alice

 

Woorden van Betekenis, een mooi cadeau !

Wil je iemand Woorden van Betekenis cadeau geven, stuur me dan een berichtje (marianne.panneman@gmail.com). Je ontvangt dan van mij, na betaling, een persoonlijke toegangscode voor de cursus. Hiermee kan de ontvanger zichzelf aanmelden en starten op een zelfgekozen moment.

Course Structure

Instructors

Marianne Panneman


This entry was posted in . Bookmark the permalink.